Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay

"Toen mijn familie en ik in 1982 Kendall-Jackson oprichtten, wilden we simpelweg buitengewone wijn maken van de beste wijngaarden van Californië." Met deze “legendarische” woorden van Jess Jackson is er een heerlijk volle en licht romige witte wijn geboren waar tot op de dag van vandaag nog steeds met veel plezier en dankbaarheid van wordt genoten. Een wijn, die dankzij haar volle smaak, met licht romige, geroosterde tonen meerdere malen in de prijzen is gevallen.

Kendall-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay is een groot cadeau uit de Verenigde Staten en eigenlijk onmogelijk om te laten staan. De combinatie van knapperig, fris en elegant én heerlijke aroma’s van tropisch fruit, zullen u zal snel doen begrijpen waarom de Kendall Jackson een van de meest gedronken Chardonnay is in de Verenigde Staten. Beleef met uw geliefden de Californische droom en leest u vooral verder waarom deze heerlijke wijn niet mag ontbreken als luxe aperitief of waardevolle begeleider bij uw maaltijden.

Hoe het allemaal begon

In 1974 besloot Jess Jackson om het roer drastisch om te gooien. Hij kocht een boomgaard van maar liefst 32 hectare in Lake County, ten noorden van Napa Valley. De boomgaard stond op dat moment vol met peren en walnoten, maar deze werden vervangen voor iets veel waardevoller: wijnstokken van de sublieme Chardonnay druif. Dit bleek het begin te zijn van het in 1982 opgerichte Kendall-Jackson wijnhuis.

Als eerste mocht New York de sublieme Chardonnay verwelkomen, waarop kort daarna Washington aan de beurt was. Vanaf dat moment ging het erg snel! De prachtige wijn valt in de prestigieuze prijzen en gaat in rap tempo de hele wereld over. Het unieke aan deze wijn is dat u echt de passie kunt proeven die familie Kendell-Jackson heeft voor hun wijn. Zo proef je niet alleen hun unieke teamwork en fascinatie voor het gehele proces, maar ook de aardse geur van de wijnvaten die zij als grootste rijkdom ervaren. In 1991 werd het bedrijf namelijk uitgebreid met een vatenmakerij in Noord-Frankrijk, waarop Kendall-Jackson zichzelf als enige Amerikaanse wijnhuis eigenaar mag noemen van een vatenmakerij.

De succesvolle uitbreiding

In 1996 besluit de Kendell-Jackson familie een grote stap te nemen. Een stap die vandaag de dag nog altijd vreugde oplevert. Het is het jaar waarop het wijnhuis het landgoed overneemt van Chateau de Baun. Het landgoed en het bijbehorende gebouw worden omgebouwd als proeflokaal en ingericht voor speciale evenementen, en blijken een daverend succes te zijn. In 2011 heeft de wereld helaas afscheid moeten nemen van grondlegger Jess Jackson, maar zijn vrouw Barbara en hun kinderen nemen nog dagelijks met liefde de werkzaamheden op en rond de wijngaard over.

Bij Kendall-Jackson staat het milieu voorop

Het wijnhuis Kendall-Jackson staat bekend als een zelfvoorzienend en duurzaam landbouwbedrijf. Zij hechten er veel waarde aan dat de smaakvolle wijnen zo milieuvriendelijk wordt geproduceerd. Als klap op de vuurpijl heeft het wijnhuis in 2013 de Jess Jackson Sustainable Winery Building opgericht, een wijnmakerij met de eerste zelfvoorzienende onderwijs- en onderzoekslocatie ter wereld.

De Chardonnay druif

Ik neem u weer even mee terug naar het begin van de succesvolle Chardonnay wijn van Kendall-Jacksons. Het echte succes van de wijn begint uiteraard bij de Chardonnay druif! De Chardonnay druif is een middelgrote, ronde druif die groeit aan een langwerpige stevige tros. De druif staat erom bekend dat deze zeer snel rijpt, waardoor deze zelfs in koelere klimaten uitstekend kan groeien. Kustplaatsen of plekken waar het najaar zich al snel aandient zijn zelfs dé plekken waar de Chardonnay druif echt tot haar recht komt.

Hoewel het rijpingsproces van Chardonnay overal hetzelfde gaat, smaakt de wijn die eruit voorkomt  overal uniek. Dit komt doordat de Chardonnay druiven de specifieke smaken van de bodem (soepel, vol, elegant, zacht) de rijping (houtlagering of stalen vaten), maar ook het klimaat in zich opneemt. Zo kan een warm klimaat tropische tonen van banaan, abrikoos en nectarine met zich meenemen, terwijl een koel klimaat juist de appel, citrus, meloen en peer tonen naar boven brengt. In het geval van de Kendell-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay kunt u echter een unieke combinatie van beide klimaten ervaren.

Jackson-Kendell Vitner’s Reserve - Het proces van succes

Dat Jackson-Kendell Vitner’s Reserve wereldwijd een succes is, is een vastgesteld feit! Maar wat maakt deze wijn nou eigenlijk zo’n succes en waarom is het voor velen een onmisbare aanvulling op gerechten? Het antwoord hierop is eigenlijk simpel en perfect gezien door Jess Jackson toen hij besloot de locatie van de huidige wijngaarden te kopen. De belangrijkste reden van het succes is namelijk de ligging van de wijngaarden. De druiven groeien hier in de koelere kuststreek van Californië, waar ze het beste pakken van 2 klimaten, en alle ruimte krijgen om hun aroma en smaak te ontwikkelen.

Een ander zeer belangrijk onderdeel van het succes zit hem uiteraard ook in de bereiding! Jackson-Kendell Vitner’s Reserve wordt gemaakt in kleine wijngaard partijen tijdens het vinificatieproces. De druiven worden geheel geperst om de verse kwaliteit te behouden, zonder dat de bitterheid van de steel en pitten worden meegenomen. De Franse en Amerikaanse eikenvaten zorgen ervoor dat de wijn gefermenteerd en gerijpt wordt en geven rijkdom, complexiteit en toast aan de smaak. Met een maandelijkse battonage (het omroeren van de droesem) krijgt de Jackson-Kendell Vitner’s Reserve de zachte textuur en romige smaak die simpelweg onweerstaanbaar is.

De unieke smaak van Kendall-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay

Deze heerlijke Chardonnay is niet voor niets in de prijzen gevallen. Met een heerlijke volle smaak, met heerlijk licht romige, geroosterde tonen, en een alcoholpercentage van 13,5% is het namelijk een aangename aanvulling op vele gerechten, maar ook heerlijk om te drinken als aperitief.

De doorschijnende gouden kleur van de Kendall-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay laat u in een oogopslag al weten dat u een eersteklas wijn in huis heeft. De geur brengt lichte tonen van peer naar boven en zorgt daarnaast voor een fleurige geur. Het eerste mondgevoel gaat gepaard met tonen van vanille en peer, wat deze Chardonnay zijdezacht maakt. Vervolgens zult u ook vleugen van ananas en citrus proeven, wat ervoor zorgt dat het bij deze wijn gewoonweg niet bij één slokje kan blijven.

Gerechten waarbij u deze Chardonnay wel moet inschenken

Hoewel de oorsprong van Kendall-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay in Californië ligt, hebben de Frans eikenvaten een grote invloed op de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de wijn. Hierdoor kunt u deze heerlijke Chardonnay drinken als luxe aperitiefwijn, maar ook misstaat deze zeker niet in de  Franse keuken. Of u nu gaat voor een licht of romig visgerecht, wit vlees of romige kazen krijgen, met deze Chardonnay heeft u een onmisbare begeleiding in huis. Bij voorkeur serveert u de Kendall-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay bij een temperatuur van 10-12 graden

Conclusie

De Kendall-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay is een perfecte witte wijn om als luxe aperitief te drinken. Mocht u een heerlijk visgerecht, wit vleesgerecht hebben bereid of op een nazomerdag een kaasplankje erbij willen halen, dan is deze Chardonnay daar ook zeer geschikt voor. Het koele doch zachte klimaat waarin de druiven groeien, in combinatie met de Franse houten eikenvaten, zijn het perfect recept voor de heerlijk fruitige tonen in de wijn. Deze Chardonnay heeft niet voor niets diverse wijn awards gewonnen en u schotelt uw familie, geliefde of vrienden gegarandeerd het beste van Californië voor met deze witte romige wijn. Bent u dus op zoek naar een toegankelijke, betaalbare, witte wijn waarmee u een prijswinnende avond beleeft, is de Kendall-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay zeker een aanrader!

Beste dus vandaag nog Kendall-Jackson Vitner’s Reserve Chardonnay bij Wijnservice.nl!